ClickCease

Lisaklinikken – Dyrenes beskytter

Det å være en god dyreeier henger nødvendigvis ikke sammen med økonomi. Det ser de hver dag på Lisaklinikken i Oslo. Lisaklinikken er Dyrebeskyttelsen Norge sin veterinærklinikk for dyr av økonomisk vanskeligstilte. –Vi kan alle havne i uforutsette situasjoner i løpet av livet, sier daglig leder og veterinær Caroline Holtet. –Felles for oss alle er at vi er like glade i dyrene våre. De som ikke har hatt råd til å gå til veterinær, kan nå endelig få den hjelpen de trenger.

Veterinær Caroline Holtet har et brennende engasjement for dyr.

En solfylt marsmorgen gikk turen til Lisaklinikken som ligger på Grünerløkka i Oslo. Det er dyrepleier Rita Lyng Bækken som møter meg i døra. Like etter kommer Caroline. Hun er som en virvelvind med et brennende engasjement for klinikken hun har vært med på å bygge opp. –Her er det fulle dager, så vi får prate mens jeg viser deg rundt, sier hun med et stort smil. Lisaklinikken er Norges første gratis dyreklinikk som ble åpnet i juni 2023. Klinikken er oppkalt etter Norges første kvinnelige dyreverner – Lisa Kristoffersen .

Dyrevenn

Caroline kaller seg selv en idealist. –Jeg ønsker at alle dyr skal ha det bra og få den behandlingen de trenger. Jeg har også et brennende engasjement for folk som sliter. Det er ingen menneskerett å ha dyr, og jeg oppfordrer alltid alle til å se den økonomiske konsekvensen et dyr har. Når det er sagt så er det mange grunner til at mennesker havner i økonomisk uføre i løpet av livet. Og når økonomien ikke strekker til, må vi ha et tilbud. Dyra våre trenger oss mennesker, men vi trenger også våre familiedyr, kanskje enda mer når livet ikke lenger smiler. 

Livskriser

Dyreeierne som kommer til Lisaklinikken har hver sin bakgrunn. Det kan være mennesker som plutselig står uten jobb. Eller det kan være sykdom, en eller annen form for livskrise eller rus. Fellesnevneren er at økonomien ikke strekker til lenger, og alt de ønsker er å hjelpe dyret sitt. For å få lov til å komme til Lisaklinikken er det visse kriterier som må være på plass. Alle må skrive en kort søknad der forteller litt om seg selv og sin situasjon. –Det er viktig for oss at de som kommer hit faktisk trenger det, sier Caroline. Det kommer mennesker fra hele landet til Lisaklinikken. –Derfor er det nå helt nødvendig å etablere flere gratis klinikker i de andre store byene, mener Caroline.

Dyrepleier Rita Lyng Bækken gjør klar til operasjon

De viktige menneskene

I løpet av en uke kan Lisaklinikken ta imot nærmere 50 dyr. –Vi er bare tre ansatte, smiler Caroline. Hun er den eneste veterinæren. Sammen med seg har hun dyrepleier Rita Bækken og klinikkassistent Kristin Dieseth. I tillegg har de mellom 8-14 frivillige hver uke. –Uten dem hadde vi ikke klart oss, fortsetter Caroline. De frivillige har ulik bakgrunn, og de gjør en utrolig viktig jobb. Det er også viktig for dem å komme hit, for her føler de seg verdsatt og nyttige. De bidrar med alt som er viktig. Det kan være rydding, søppelhåndtering og viktigst av alt; å være en samtalepartner for de som kommer til klinikken med dyrene sine.

Orden til fingerspissene

Selve klinikken ligger i en gammel bygård på Grünerløkka. Lokalene er små og derfor er det helt nødvendig med skikkelig orden. Og det har de. Caroline og Rita åpner skuffer og skap for å vise hvordan alt er organisert til fingerspissene. –Vi kjøper ingenting. Det vil si at vi får donasjoner fra legemiddelfirmaer der enten pappen er ødelagt, eller holdbarheten er litt kortere. Det kommer ofte mye varer, og da gjelder det å ha orden i sysakene.

Frivillig Kajsa Kristine Lundgaard hjelper til med alt som trengs på klinikken.

Årets veterinær

Dyr er følelser og Carolines engasjement begynte allerede under veterinærstudiet i Budapest. Et innlegg på facebook i 2006 om hunder som trengte hjelp satte fart på Carolines handlingsvilje. Hun var med på å starte den frivillige organisasjonen Budadogs hvor veterinærstudenter omplasserte gatehunder i Budapest til land som Norge, England og Tyskland. Tilbake i Norge ble hun veterinær i Anicura der hun var i 10 år, før hun gikk til Dyrebeskyttelsen Norge med sin idé om en gratis klinikk. I år ble Caroline kåret til årets veterinær av veterinærforeningen på Veterinærdagene i Bergen.

Caroline ble kåret til årets veterinær av veterinærforeningen.

Energigivende arbeid

Det ligger mange hundre timers arbeid bak klinikken. Caroline forteller at dette arbeidet gir henne overskudd. –Jeg var ikke klar over at behovet var så enormt da vi startet, sier hun. –Livet skjer, og da er det viktig at eide dyr har det bra. Det er ekstremt givende å hjelpe dyr, og også få oppleve den lettelsen og gleden eierne sitter igjen med etter et besøk hos oss, avslutter hun.

Fakta: Lisa Kristoffersen

Lisa Kristoffersen var en pioner i norsk dyrebeskyttelse. Etter å ha viet hele sitt liv til dyrevern med en aktivistisk tilnærming, stiftet hun i 1907 dyrebeskyttelsesforeningen «Lisa Kristoffersens Minde». Den eksisterer i dag som en stiftelse under Dyrebeskyttelsen Norge, og deler årlig ut pengebidrag til personer som utmerker seg innen dyrevern. Kristoffersen ble høyt respektert for arbeidet hun gjorde. I 1921 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for dyrevern.

 

 

Helt eksplosivt

Eksplosivhund.no er spesialister på søk etter eksplosiver og udetonert sprengstoff.