ClickCease

På hundens premisser

Hunder og mennesker er like på mange områder, og av og til trenger vi alle ekstra pleie og omsorg. Det er ikke alltid så lett å vite hva våre plager kommer av og hvordan vi skal behandle dem. Vår fordel er at vi kan forklare hvor vi har vondt. Det er verre for våre firbente venner. Da er det godt å ha eksperter med på laget.

Zhanel Mukhamedova er opprinnelig fra Kasakhstan og har nå bodd i Norge sammen med mannen sin i fire år. Hun vokste opp med både hunder og katter, og drømmen hennes har alltid vært å jobbe med dyr. Men drømmen måtte vike for virkeligheten en periode, og Zhanel startet på en internasjonal skole for business. Studier førte ekteparet videre til Canada. Og her ble hundene raskt en del av livet. For i Canada begynte ekteparet å rehabilitere hunder før de ble adoptert bort til nye hjem.

–Etter to år i Canada fikk min mann jobb i Norge, forteller Zhanel. –Vi kom hit en måned før Covid lukket samfunnet. Vi skulle egentlig bare være her ett år, men nå har vi bodd her i fire. Og vi kommer til å bli en stund til, smiler hun, for her trives vi godt.

Drømmen om å jobbe enda mer med dyr og hund ga seg aldri for Zhanel. Da hun kom til Norge bestemte hun seg derfor for å begynne studier innenfor Galen Myotherapy som er en svært anerkjent behandlingsmetode i Storbritannia. Dette er en massasje- og øvelsesrehabiliteringsterapi. –Målet er å forbedre ledd- og muskelhelse, bidra til rehabilitering av hunder med muskel problemer, lindre smerte og forebygge plager, forklarer hun.

Anatomi

Skolen ligger i London med en partnersskole i innlandet fylke. I tre år har Zhanel studert alt som har med hund å gjøre, og avla endelig eksamen i fjor. Gjennom studiet går de grundig gjennom hele hundens anatomi, der de får inngående kjennskap til alt helt ned på cellenivå og til de store muskelgruppene. -Vi må kunne hele kroppens anatomi når vi skal begynne vår jobb med hunden, sier Zhanel.

Kroppsspråk

En annen viktig del av studiet er å lære seg hundens kroppsspråk. –Det er viktig å forstå hundens væremåte og adferd. Kronisk smerte eller ubehag kan påvirke hundens atferd, ofte like mye som det påvirker det fysiske. Plutselig aggressivitet kan for eksempel være et tegn på smerte. Behandlingen gjøres på hundens premisser og på gulvet, hjemme i vante omgivelser for å gjøre opplevelsen så trygg som mulig.

 

Hunden kan gå og komme som den vil når Zhanel begynner sin massasje. –Dette skal være på hundens premisser, og jeg ønsker at den skal komme til meg av fri vilje. Da blir opplevelsen best.

Viktig samspill

Gjennom massasje, observasjon og bilder danner Zhanel seg et helhetsinntrykk av hunden og hva som kan være viktig for eiere å gjøre for å forhindre skader eller for å gjøre stive ledd og muskler bedre. Samarbeidet med eier er derfor viktig i Zhanel sitt arbeid. -Det er eier som skal fortsette jobben etter at jeg har gått, smiler hun.

Zhanel finner fort ut hvor de ømme musklene sitter gjennom hundens kroppsspråk. Selve behandlingen er mest muskulær, og massasje hjelper på både ømhet, stress og fleksibilitet. -Massasje er også forebyggende for friske hunder, forklarer hun.