ClickCease

Når hund er selve livet

Stine Bjertnes Ingebrigtsvold er på landslaget i kreativ lydighet og har representert Norge i verdensmesterskap i Danmark. I år ble hun både norgesmester og junior norgesmester. Hun satser alt på hund og legger ned hvert ledig minutt på hundetrening. Neste konkurranse er nordisk mesterskap i Finland i desember. 

 

 

Stine og Unik
Stine og Unik

Stine fikk sin første hund da hun var 14 år gammel. Iverig var en border collie og en omplasseringshund på 4,5 år da han kom til familien Bjertnes. –Vi skulle bare passe han en liten stund, forteller Stine. – Men vi smeltet totalt for Iverig, og det ble helt uaktuelt å levere han fra seg igjen. Det var ment å være oss to, vi trengte hverandre, smiler hun.

Talent for trening av hund

For å hjelpe og knytte bånd til den voksne hunden begynte Stine på en serie av kurs ved sin lokale hundeskole. Det ble raskt tydelig at hun hadde talent for hundetrening. Derfor fikk hun tilbud om å ta instruktørutdannelse. Dette var begynnelsen på Stines vei inn i hundeverdenen.

Kjent i miljøet

Stine er nå 21 år og er utdannet hundetrener og hundeinstruktør. Med en lang liste av gjennomførte kurs, konkurranser og verv har hun blitt lagt merke til i hundemiljøet. Derfor har hun blitt leid inn av ulike aktører som Norsk Kennel Klubb, GoodDog og Oslo Hundeskole m.m.

Stine og Iverig på trening

Mild og bestemt

I 2020, midt under Covid 19, skaffet Stine seg en ny border collie, Unik. –Det var litt av en prosess å hente han, smiler hun. –Han befant seg i Sverige, og som vi alle vet, var grensene stengt på den tiden. Men Stine, med sitt milde og vennlig vesen, kan tydeligvis stå på kravene når det gjelder. Hun møtte opp på tollstasjonen, som resulterte i at hun til slutt fikk politieskorte over grensa for å hente Unik. –Det var ikke snakk om at jeg skulle dra hjem uten den hunden, ler hun.

 

På landslaget

De siste årene har Stine satset for fult på egne hunder. Hun ble tatt ut på landslaget i kreativ lydighet både med Iverig i 2022 og Unik i 2023. –Jeg ble helt hekta på konkurranser, smiler hun. –Jeg elsker å jobbe sammen med hundene mine, som gir alt de kan for meg.

Iverig og Unik

I år døde Iverig brått av uoppdaget kreft. Det er tydelig vanskelig for Stine å snakke om. –Han var en helt fantastisk hund og var virkelig alt for meg, sier hun. –Heldigvis har jeg Unik som har vist seg å være en utrolig fin arvtaker, som har store potesokker å fylle etter Iverig. Han har akkurat blitt tre år i oktober, og er fortsatt en ung hund. Likevel har de to bestevennene i år klart å kvalifisere seg til landslaget i Kreativ Lydighet og har representert Norge i Verdensmesterskapet i Danmark i mai. I september ble de Norgesmester, og Jr. Norgesmester i både Heelwork og i lydighet. I desember reiser de til Finland for å representere landet i nordisk mesterskap. -Unik og jeg kan komme så langt vi vil uansett mål, sier hun stolt.

Hund til alle døgnets tider

Stine har en lang merittliste med sine to hunder. Hun har blitt tildelt to hederspriser, er kåret som mestvinnende junior, årets hund og blitt champion. De har konkurrert i øverste klasse i en rekke hundesporter. Sammen med Iverig og Unik har hun til sammen ti junior norgesmestertitler innen fire forskjellige hundesporter.

Ved siden av satsningen, jobber Stine med dag- og døgnpass av hund hos Hundebarnehagen i Asker. Hit kommer mellom 25 til 40 hunder om dagen, og det er en lang venteliste for å få plass. Tilbudet er svært etterspurt, grunnet en større økning av seperasjonsproblemer og seperasjonsangst som en konsekvens etter år med pandemi.

Frivillig

Stine er oppvokst med en pappa som er frivillig i redningstjenesten og hun har en brennende interesse for førstehjelp og friluftsliv. Derfor ble det naturlig for Stine å følge i samme spor. I år ble hun ferdig utdannet i Norsk Folkehjelp som søk- og redningsmannskap. Men selvfølgelig vil hun ha med Unik på dette også. –Unik er under utdanning som redningshund i Norske Redningshunder, forteller hun. Der har de vært med siden han var valp. Han bruker allerede fastbitt og har kommet på god vei i attestering av ulike prøver. Akkurat nå er det mye som skjer i livet, så vi tar den tiden vi trenger for å bli godkjenningsklare. Vi er begge unge, og det skal føles riktig den dagen vi blir kalt ut på et oppdrag som en ekvipasje.

Så må Stine løpe. Hun skal ut på redningsoppdrag. Som frivillig blir hun ringt etter til alle døgnets tider, og hun stiller gladelig opp. –Det er givende arbeid som vil bli enda bedre når jeg kan ha med Unik på oppdrag. Det gleder jeg meg til, avslutter hun.

Helt eksplosivt

Eksplosivhund.no er spesialister på søk etter eksplosiver og udetonert sprengstoff.