ClickCease

Hundens helseeffekter

hund og helse

Det er tidlig lørdag morgen. Sola skinner på det blanke tjernet jeg er på vei rundt. Hunden min Casper stopper brått. Det ligger et par svaner midt på stien. De har heller ikke våknet helt enda. Vi lister oss rundt til litt hissig hvesing fra de store fuglene. En time senere er jeg tilbake hjemme, friskere til sinns med en våken kropp, klar for frokost med familien. Jeg elsker disse morgenturene, men jeg vet så inderlig godt at hadde det ikke vært for Casper, ville jeg aldri gått denne turen.

Casper, hund og helse

Casper er en dansk svensk gårdshund. Han trenger både fysisk og mental trening. Jeg må nok innrømme at turene ikke blir like lange hver eneste dag, men i huset vårt er vi som regel flinke. Tur blir det uansett tre ganger om dagen, for Casper vil helst gjøre sitt fornødne utenfor hagen.

Vi har hatt Casper i tre år, og en liten oppvåkning har jeg fått. For når jeg tenker tilbake har energinivået mitt vært høyt og humøret godt alle disse tre årene. (Min mann er enig). Før jeg fikk hund, er jeg sikker på at jeg hadde flere «trøtte» perioder i løpet av et år, som jo er vanlig for oss mennesker. 

Og kanskje er det en helt naturlig årsak til dette. Casper er rett og slett medisin for både min fysiske og mentale helse. 

Å ha en hund kan være sunt for mennesker av flere grunner:

1. Fysisk aktivitet: Å ha en hund krever daglige turer og fysisk aktivitet, noe som er bra for eierens helse. Interaksjon med hunder kan ha en påvirkning på menneskers hjerterytme. Flere studier har vist at å være rundt hunder kan føre til en reduksjon i hjertefrekvensen og blodtrykket hos mennesker. Denne effekten er knyttet til den beroligende og stressreduserende virkningen av å være i selskap med dyr.

2.     Sosialt samspill: Hunder kan bidra til å redusere ensomhet og isolasjon ved å gi selskap og følelsen av å ha en pålitelig følgesvenn. Å gå tur med hunden kan også øke sjansene for å møte andre hundeeiere og skape nye sosiale forbindelser.

3.     Stressreduserende effekt: Å være rundt hunder kan bidra til å redusere stressnivået hos mennesker. Interaksjon med dyr kan utløse frigjøringen av hormoner som oksytocin, som kan bidra til å senke blodtrykket og redusere følelsen av stress og angst.

4.     Mental helse: Å ha en hund kan ha positive effekter på den mentale helsen til mennesker. Å ta vare på en hund kan gi en følelse av ansvar og formål, og det kan også gi trøst og terapeutiske fordeler. Det har blitt vist at interaksjon med dyr kan bidra til å redusere symptomer på depresjon og angst.

5.     Læring og personlig utvikling: Å ha en hund kan være en lærerik opplevelse. Det å trene, oppdra og ta vare på en hund kan bidra til å utvikle ferdigheter som tålmodighet, empati og ansvar. Det kan også være en kilde til læring for barn og bidra til deres utvikling av sosiale ferdigheter og omsorgsevner.

 

Helt eksplosivt

Eksplosivhund.no er spesialister på søk etter eksplosiver og udetonert sprengstoff.