ClickCease

Eksplosivhund.no er spesialister på søk etter eksplosiver og udetonert sprengstoff. I dette arbeidet er det godt trente hunder som er det viktigste arbeidsverktøyet. De skal tåle både lyd og høyder, henge i sele og bli heist opp i lift. Når de er på jobb er det ingenting annet enn hundeføreren sin de er opptatt av. De er fullt konsentrert og enser ingen forstyrrelser.

På Løten i innlandet ligger opptreningssenteret til Eksplosivhund.no. Daglig leder Vegard Falsten bor på Jessheim og vi besøker han hjemme. Vegard startet bedriften 2. januar 2019, etter å ha vært ansatt i forsvaret i 24 år. –De siste 10 årene jobbet jeg med deteksjon av ulike typer ammunisjon i det sivile samfunn, forteller han. Det førte til at Vegard ble en del av et stort forskningsprosjekt ved Forsvarets Forskningsinstitutt i 2016 i samarbeid med Statens Vegvesen. I dag har eksplosivhund.no rammeavtale med Statens Vegvesen og Bane Nor.

LUKT

Prosjektet startet som et resultat av flere dødsulykker med udetonert sprengstoff fra tidligere entrepriser. I tre år forsket de blant annet på hvilken lukt som er felles for alle typer sprengstoff som gjør det mulig for hunder å fange opp med sin fantastiske nese. Hvilken lukt holder seg lengst og trenger seg gjennom jordmasser? 40 ulike prøver som hundene fant ute ble analysert på labben for å finne en felles lukt.

Hundens nese

–Tenk deg at vi mennesker har en nese som kan oppfatte kun et lite frimerke på en hel fotballbane, sier Vegard. Mens en hund kan ta inn lukten av hele banen. Det er et godt bilde på hva hunden er i stand til å lukte, med riktig opplæring vel og merke, smiler han.

INDIVIDET

Hundene til Eksplosivhund.no er valper av minehunder fra hele verden. –Individet er viktigere enn rasen, mener Vegard. –Selv om vi selvfølgelig har noen favoritter. Vi bruker både Jaktlabrador og Engelsk springer spaniel, men vi har flest Belgiske fårehunder av typen Malinois. Hundene er søkshunder og læres opp i 1,5 år før de kan begynne å jobbe. Hundene som kjøpes inn er mellom 8-14 måneder og begynner sin utdanning fra ett års alder. De er på sitt beste ved 3 års alder.

Toppidrett

–Hundene er som toppidrettsutøvere, fortsetter Vegard. De har 2-3 treningsøkter hver dag i tillegg til at de får 4-5 lufteturer. De får riktig mat, og satt på vekta en gang i uka. Hver dag får de en helsesjekk for å se at alt står bra til. –Vi har en egen mal for trening av hundene. Det er et snevert system slik at alle får den samme utdanningen på likt vis, sier Vegard.

500 kilo udetonert sprengstoff

I dag er de 14 ansatte og 5 lærlinger i bedriften. –Vi var en av de første lærebedriftene innen Dyrefag, forteller Vegard. Til sammen har de 10 hunder der åtte er operative. Hver dag er fire hunder ute på oppdrag, og til sammen har de ca 450 oppdragsdøgn i året. Gjennomsnittlig gjør de 300 funn i året som utgjør 500 kilo udetonert sprengstoff.

HMS tiltak

–Det er viktig å poengtere at slikt sprengstoff ligger utilgjengelig for oss vanlige folk, sier Vegard. –Men det er farlig for de menneskene som jobber for entreprenører, som skal grave seg fram i jordmasser, for å lage f.eks veier eller tunneler. Vi er inne som et helse, miljø og sikkerhetstiltak før entreprenørene begynner sitt arbeid.

Samspill

Du må gjennom et trangt nåløye for å få plass på laget til Vegard. –De som får jobb hos oss må enten ha offentlig søkshund utdanning eller fagbrev i hund. Du kan også ha vært i førstegangstjenesten som hundefører. Det er helt avgjørende for oss å finne dyktige mennesker som klarer å skape det perfekte samspillet med hunden. Det kan læres, men at det er noen som har det naturlig i seg, er ganske sannsynlig, avslutter han.