ClickCease

En tenåring utenom det vanlige

Hund er selve livet til Eline Andrea Andersen fra Nannestad i Viken fylke. Selv om hun bare er 15 år, har hun allerede oppnådd store mål. I år vant hun nemlig Femundsløpet Junior og kom på andre plass i Finnmarksløpet. Nå satser hun mot VM i Spania på Kickbike sammen med vorstehhunden Åtto.

Vi kjører innover en av Romeriksåsens mest kjente turområder. Kuer sperrer veien og stirrer lenge på meg, før de sakte beveger seg ut i skogen. En flokk med sauer tripper mot bilen før de spretter ut av veien, og jeg kan kjøre videre inn til huset der Eline og familien bor.

En hundeglad familie

Eline møter meg blidt ved porten sammen med en tre måneder gammel huskyvalp og en voksen vorsteher. Vi tusler mot huset, mens hundene tumler rundt oss. Eline går mot en parkert bil, og slipper ut Åtto. –Han er veldig glad i å hilse, nesten advarer hun meg, og ut hopper den enorme vorstehhunden som kommer logrende mot meg. Jeg blir litt overrasket over størrelsen på hunden, og forstår godt at denne kraftpluggen er en god makker for Eline i  kickbikekonkurranser.  Litt lenger opp i hagen skimter jeg flere huskyer. Eline ser på meg og smiler. –Ja, vi har mange hunder, ler hun. 13 stykker faktisk. Også har vi høner, humrer hun.

På tur med pappa

–Mamma og pappa har drevet med hund lenge, fortsetter hun, og jeg kan ikke huske et liv uten hund. De hadde først en grense på syv stykker. Men da Eline virkelig begynte å få smaken på hundekjøring økte antallet raskt. –Det begynte egentlig med at pappa og jeg hadde en far-datter-tur til Hardangervidda for fire år siden, smiler hun. –Da fikk jeg være med på min første sledetur, og jeg ble helt hekta.

Deltar på alt som er mulig

Eline driver med alle typer hundekjøring, deriblant nordisk stil og barmark sammen med Otto. Nordisk stil er fellesbetegnelsen på de øvelsene der utøveren går på ski bak hunden. Barmarkskjøring er all hundekjøring som foregår uten snø – med løpesko, sykkel, sparkesykkel og vogn. I fjor deltok Eline i EM i Tyskland på kickbike, og satser nå til VM i Spania sammen med samme hund. –Jeg deltar i alt jeg kan, sier hun, og konkurrerer også i sykkel og løping. –Jeg prøvde å løpe med Åtto i EM i Tyskland. Men han er altfor sterk til den typen konkurranse, så det endte med at jeg brakk beinet. Derfor bruker jeg en annen hund til det formålet, smiler hun.

Trening til alle døgnets timer

Eline og familien har hytte i Rendalen, ved et av sjekkpunktene til Femundsløpet. –Det er et fantastisk område for langdistansetrening, og det blir nesten en selvfølge å delta i Femundsløpet smiler Eline. I fjor var første gang hun deltok og endte på en 11 plass. I år gikk hun helt til topps i juniorklassen og ble norgesmester. Femundsløpet er 200 km for juniorer og Eline brukte 25 timer på løpet. –Vi lånte ekstra hunder til dette formålet i vinter, forklarer hun. Vi var på hytte hver helg for å trene, og her hjemme ble det mange treningstimer som strakk seg langt ut i natta. Eline bor i et av de beste langrennsområdene i Nannestad, og det vil si at det er mange som trener på dagtid. Derfor må Eline og hundene trene på kveld og natt.

Eline og Åtte i Nordisk gren

En måned etter Femundsløpet, sto Finnmarksløpet for tur.  Distansen er også her 200 km, og Eline kom på 2. plass. –Naturopplevelsene er bare helt fantastiske, forteller hun. Bare tenk deg at du er helt alene i stummende mørke, og plutselig lyses himmelen opp av et fantastisk nordlys. Det opplevde jeg på begge konkurransene i vinter, og det er noe av det vakreste jeg har sett.

Trening=avslapping

I august startet Eline i 1. klasse på Hvam videregående der hun tar naturbruk med dyrekunnskap. Målet er å gå på NMBU Veterinærhøgskolen på Ås. –Jeg bor nå på internat fordi det blir for langt å reise fram og tilbake, forteller hun. –Det er trist å ikke være med hundene, men hver onsdag henter mamma meg. Da kan jeg være hjemme og trene på kvelden. Hviledager på sofaen finnes ikke i Elines verden. Hennes måte å slappe helt av på er ute på trening. Derfor er det så godt å komme hjem midt i uka og få være ute sammen med hundene noen timer hver onsdag kveld, smiler hun. –På torsdag står jeg opp 05.15 for å trene enda mer med hundene før jeg drar tilbake på skolen.

Hundens påvirkning

Hverdagen er bedre med hund, og Eline vet med sikkerhet at det alltid vil være hunder i livet hennes. –De gir en indre ro og en glede som jeg ikke vil leve uten, sier hun. –På internatet føler jeg at noe mangler, og det gjør det selvfølgelig. For hundene mine er ikke der. Jeg savner dem hele tiden.

Klare mål

Elines mål framover er først og fremst VM i Spania i november. Litt lenger ut på vinter er det VM i nordisk i Italia. –Det har jeg også lyst til å være med på, smiler hun. I 2025 blir det VM i langdistanse for junior. Det blir det store målet etter denne vinteren, avslutter Eline.