ClickCease

En dag med hundemassør

Hund har alltid vært en stor del av livet til Anita Holm. I 2007 ble hun ferdig med en fem-årig mastergrad i etologi som er læren om dyrenes adferd. Anitas ekspertise stopper ikke der. For hun er opptatt av videreutdanning, og har stor kompetanse på mange områder innen hund. De fire siste årene har hun jobbet fulltid med hund på sine to klinikker med navn, Positiv Hund.

Anita kommer til kontoret vårt på Jessheim. Vår minste kontorhund, Ayla er med oss denne dagen, og hun er svært skeptisk. Det er tydelig at Anita har hatt nærkontakt med andre hunder denne dagen, så her er det best å holde god avstand. Vi menneskene derimot hygger oss i hverandres selskap, for Anita er som hundemennesker flest, trygg og trivelig.

Ayla var litt skeptisk i starten

Aktiv med egne hunder
Anita forteller at hun vokste opp med irske ulvehunder. Selv har hun en miniature bull terrier hann (Elmer) og en staffordshire bull terrier tispe (Nova). Disse trener hun spor, spesialsøk, nosework og rallylydighet med. Med Nova er hun godkjent ettersøksekvipasje på vilt, og Nova er også godkjent kadaverhund og veggedyrhund. Nova har opprykk til klassse 2 i rallylydighet. Og både Nova og Elmer har flere titler i nosework.

Lang erfaring og stor kompetanse
I dag har Anita en klinikk både på Skedsmokorset og på Kongsberg. Her tilbyr hun hundemassasje, fysioterapi og rehabilitering, hundekurs og privattrening.¬- All hundetrening foregår med positive metoder, og alle hunder er velkomne, uansett rase og alder, sier Anita. Flere og flere hunder blir henvist til henne fra veterinærer. Derfor har arbeidsmengden økt betydelig de siste årene. Innenfor fysioterapi og rehabilitering tilbyr hun massasje, stretching, laserbehandling, elektroterapi og styrketrening og balansetrening.
Selv om adferd er hennes største interesse, har hun utdanning som både hundeinstruktør, atferdskonsulent, hundemassør, hundefysioterapeut og noseworkinstruktør.

Se etter forandringer
På kontoret blir Ayla etter hvert nysgjerrig på den nye personen og nærmer seg gradvis. Anita som vet hvordan hun skal få kontakt med hundene har henne snart i sin hule hånd, og kan gi oss noen tips og triks på hva vi selv kan se etter for å oppdage om hunden har plager.

-Vær bevisst på hunden sin adferd, sier hun.

-Oppdager du noen av tegnene under, kan det være at hunden føler ubehag:
1. Endring av adferd. Hvis hunden din plutselig forandrer seg, f.eks. slutter å leke eller får atferdsproblemer, kan den ha vondt et sted.
2. Hvis hunden beveger seg annerledes, f.eks. står litt skjevt eller går litt stivere, er det lurt å sjekke litt ekstra.
3. Hvis hunden snur seg brått mot deg når du tar et sted på kroppen, kan det være noe som er vondt eller ubehagelig.
4. Smatter eller slikker hunden seg mye rundt munnen, eller holder pusten, når du berører den, kan det også være et tegn på ubehag.

 

Dette kan du gjøre
Det er flere ting vi som hundeeiere kan gjøre selv.
-Prøv å massere forsiktig på muskulaturen langs ryggraden og på frampart og bakpart sier Anita, og viser på lille Ayla. -Stryking og kosing setter i gang prosesser i muskulaturen som er bra for hunden. Massering er også kos, men husk å bruke lett trykk.
En annen ting som hunder liker godt, er å ta tak i huden langs ryggraden og rulle nedover. Ayla liker det også, helt tydelig.
¬-Helt til slutt vil jeg oppfordre alle hundeeiere til å varme opp før trening eller frislipp, sier Anita. -Først rolig gåing, deretter mer fart. Det er skadeforebyggende. Vi vil jo ha hunden vår frisk og fin så lenge som mulig. Det er mange ganger bare små og enkle grep som skal til avslutter hun, med Ayla på fanget.

I VOFFii kan du finne de som jobber profesjonelt med hund rundt deg

VOFFii - Bedre hverdag for deg med hund