ClickCease

Hundehotell for pelskledde familiemedlemmer

Standal hunde- og kattehotell

Standal Hunde- og Kattehotell er Europas største i sitt slag. Med plass til 160 hunder i 2 anlegg og 7 autonome avdelinger, er det både liv og røre hele året og spesielt i høysesong. At anlegget er delt opp i selvstendige avdelinger som alle har eget kjøkken og fasiliteter, sikrer optimal oversikt og individuell pleie og oppfølging. Så selv om det totalt sett er mange gjester på besøk, er oppmerksomheten og kontakten med hver enkelt hund som på et lite sted. Jørn Standal har drevet hotellet i 42 år, og aldri har etterspørselen vært større. Etter korona har det eksplodert.

Denne dagen går turen til Hakadal. Skiltingen til Standal er tydelig, og vi svinger av hovedveien og snirkler oss bortover på snødekte veier.  Vel parkert ved hovedhuset vinker vi til Jørn som står i inngangen til sitt eget hus på andre siden av gårdsplassen. Vi ser raskt at område er stort, og at boltreplassen til hundene er god. Noen av hotellets gjester (hunder) hilser oss velkommen ved inngjerdingene og flere kommer strømmende fra andre snusesteder. Kom inn, smiler kennelleder Nina Syvertsen, og viser vei opp en trapp i den eldste delen av hundehotellet til et stort møtelokale. Her er også kontoret til Jørn og han forteller om Standals lange historie.

Nina Syversen

Historien

–Det var bestefar Johan Berner Standal, som startet dette eventyret. I 1931 begynte han med reveoppdrett i Lommedalen. Han tok hunder i pensjon og begynte å trene jakthunder til jakt og jaktprøver. På den tiden var dette en hobby for mennesker med store penger, og bestefar skapte seg slik en god inntekt. Han ville utvikle arbeidet og flyttet til Hakadal i 1936. Da begynte oppbyggingen av det som har lagt grunnlaget for dagens lokaler, og i 1948 fikk han godkjent det første moderne anlegget for hund.

Livet med hund

Johan drev Standal i 50 år før Jørn tok over i 1981. Hund er selve livet for meg, sier Jørn, som deltok i sin første konkurranse med egen hund i 1973. –Vi jobber beinhardt hver dag for å skape trygge rammer og gode opplevelser for alle hunder som kommer til oss. Både en enorm kompetanse og en stor kjærlighet til hund har skapt et femstjerners hotell for hunder.

Hundepasser

Fra finans til hund

Kennelleder Nina startet på Standal i august 2022. Hun tok en helomvending i arbeidslivet, og hoppet av hamsterhjulet. Fra å ha jobbet i finansverdenen i over 20 år, ønsket hun en ny hverdag, og dermed havnet hun i hundeverdenen. –Jeg har drevet med hund hele livet, forteller hun. –Det å kunne jobbe med det som har vært hobbyen min, er helt fantastisk.

Et trygt sted for et pelskledd familiemedlem

Til sammen er de 40 ansatte på Standal og ca 20 årsverk. Alle har høy kompetanse på hund og lang erfaring. Flere har instruktørutdanning fra Norge og USA. Den interne opplæringen er det høy standard på. De samarbeider både nasjonalt og internasjonalt med universiteter og høyskoler for å sikre ny kunnskap som innlemmes i eget opplæringsprogram. To veterinærer og 2 dyrepleiere har de også på huset. –Alle som leverer sine dyrebare kjæledyr til oss skal være sikre på at de blir tatt vare på, på best mulig måte, sier Nina.

Tilpasser oppholdet

Behovet for hundepass har blitt betydelig større etter Korona. Allerede ett år i forveien kommer bestillingene til neste sommer. Tidligere var det skoleferiene som var sesong, nå har vi stort belegg hele året. Før en hund skal leveres hos Standal blir et omfattende informasjonskort fylt ut. Alt blir notert om eier og hund, og sentrale temaer som helsesituasjon, vaksinering, fòr-vaner og sosial adferd blir nøye vurdert. –Hunder er ulike, og vi skreddersyr oppholdet for hvert enkelt individ smiler Nina. –For selv om hunder er flokkdyr, har de ulike grad av sosialisering. Noen kan gå sammen med alle, noen trenger bare en venn mens noen må luftes alene. De fleste hunder deles derfor opp i større eller mindre flokker som de er sammen med store deler av oppholdet. Vi bruker mye tid i begynnelsen for å finne riktig flokk til hundene. Vi deler inn hundene avhengig av størrelse, kjønn, alder, aktivitetsnivå og sosiale egenskaper. Noen hunder er utrygge, usikre og kanskje lite sosialisert når de kommer til oss. Nøkkelordet for slike hunder som ikke har vært her før, er da mestring av nye omgivelser. Det vil si at hunden finner seg til rette, føler seg trygg og får kontroll på omgivelsene. Da øker også selvtilliten sterkt. Her kommer vår profesjonelle jobb inn i bildet. Om nødvendig tas hunden ut av vanlig pensjon for ekstra kontakttrening, og det er ytterst sjelden at en hund ikke har fått mestring etter maks 2-3 dager.  –Ingen tvil om at dette er god sosial trening, mener Nina. Når en hund logrer og ønsker deg velkommen, spiser godt og leker fint vet vi at den har fått mestring på et nytt miljø.

Jørn Standal har drevet Standal Hundepensjonat siden 1981

Førstereis

Under det første oppholdet følges hundene ekstra nøye opp, og dialogen med eierne er løpende. –Ikke alle vet dette, men når hundene kommer hit for første gang, så bør oppholdet være lenger enn noen dager, sier Nina. –Det er fordi hundene må ha tid til å tilpasse seg, og bli trygge. Slik rekker de å få mestring og en god opplevelse før de reiser hjem igjen.

Hunden i fokus

–Mange tror at hundene skal ha med seg noe hjemmefra, et teppe eller noe som lukter kjent. Det er ikke nødvendig for at hunden skal trives, og logistikken blir abnorm. Hos oss har vi i tillegg strenge regler for hygiene. Vi bruker derfor kun egne Vet Bed tepper som gir hundene myk og god liggekomfort, og som kan byttes daglig og vaskes i vårt eget vaskeri. Noen unntak finner. Det gjelder for eksempel store hundetraser som Grand Danois. De kan få liggesår om de ikke har egen madrass. Vi har også en del pleietrengende og eldre hunder som trenger ekstra utstyr. Da er det selvsagt helt i orden at eier har med dette.

Hunder lever i nuet, og tilpasser seg raskt. Når de skal leveres så er det et svært viktig poeng at hunden skal forlate eieren, ikke omvendt. Hunden skiller derfor lag med eier i vår resepsjon, og blir umiddelbart luftet i en av våre luftegårder sammen med en ansatt. Ingen stor avskjedsseremoni her altså, smiler Nina. –Slik minimaliserer vi stress for både hund og eier i en ofte emosjonell situasjon. –Alle gjester blir veid inn ved ankomst, og vekta kontrolleres deretter hver fjerde dag. Absolutt all atferd, hvem hunden luftes med, matlyst, medisinbruk og ev tiltak logges hver dag. Slik forvisser vi oss om at hunden spiser riktig mengde mat og har god appetitt, noe som er en god indikator på trivsel.  Hundene blir deretter introdusert for sin flokk som er nøye tilpasset hunden.

Trim for både hode og kropp

Hundene får mat to ganger om dagen, og luftes 4 ganger om dagen i egne innhegninger for kun sin egen flokk. De har 36 000 kvadratmeter med inngjerdede områder som de fritt kan løpe, leke og snuse på med variert terreng. Derfor er det ikke nødvendig med annen form for tur. Hundene får mengder med både fysisk og psykisk stimuli og mye mer enn de får hjemme. –Mange opplever å få hjem en ganske så sliten hund, smiler Nina. –Ofte kan de sove godt og lenge de neste par dagene. Løpetidstisper har sin egen avdeling, så her er det plass til alle. –Hundene får stell av pels, kloklipp og bading. Man kan også bestille time hos våre hundefrisører for profesjonelt klipp og napping, eller operasjoner og annen behandling av veterinærene på vår dyreklinikk.

Trygghet

En egen dyreklinikk ble opprettet i 2007. –Det er en trygghet både for oss, hundene og eierne å ha eksperthjelp på huset hvis det skulle oppstå situasjoner som krever veterinær, sier Jørn. –Det er fint å kunne tilby alt som trengs til hunden på et sted. Det skaper tillit, og det er trygt og ikke minst enkelt for kundene våre.

Ekstraservice

Altomfattende service er en viktig del av jobben vår, fortsetter Jørn, som er på vei ut for å hente nye gjester (hunder). På Standal tilbyr de nemlig både henting og levering, og Jørn har fått spesialbygget en egen hundelimousin, en Mercedes V-klasse med klimaanlegg nettopp til dette formålet. Etterspørselen har økt også på dette området, og de ansatte er daglig på tur for å hente og levere sine gjester.

Kom på besøk!

Alle som ønsker, kan komme til Standal på en visningsrunde etter avtale. Hunden er et kjært familiemedlem, og vi vet at mange kan kvie seg litt for å levere den fra seg. Derfor er det viktig for oss å trygge eierne. Vi ønsker at alle skal være sikre på at hundene får både trygghet, aktivitet og omsorg her hos oss, avslutter Jørn og Nina. Husk bare på at vi ikke gir omvisning i skoleferiene, og ikke ved innsjekk av hunden.

Sjekkliste før jeg leverer hunden min på pensjonat

  • Sjekk referanser til stedet du ønsker å levere hunden.
  • Få en skikkelig omvisning i god tid før du leverer hunden
  • Sjekk rutiner når det gjelder lufting, foring og hvilken oppfølging hunden får under oppholdet.
  • Hva er rutinene for å sette hunder sammen i flokk?
  • Hva slags kompetanse finnes der du ønsker å levere hunden?
  • Har de tilgang til veterinær?
VOFFii - Bedre hverdag for deg med hund

I hundeappen VOFFii – finner du hundepassere og hundehotell i nærheten av der du bor. Du laster enkelt ned appen her

Helt eksplosivt

Eksplosivhund.no er spesialister på søk etter eksplosiver og udetonert sprengstoff.